Tuesday, February 17, 2009

AlaM SeKoLaH kUw..

dah lama x update blog..
so..dis time ak nk share pgalaman mse d'alam sek mnengah..
ak b'sekolah di Sekolah Menengah(P) Sultan Abu Bakar..slame 5 tahun ak tggl d'Asrama Puteri S.A.B

di bawah ni..terdapat sedikit informasi tentang ex-sekolah aku ini..(ak bru dpt inspirasi tuk taip perkataan2 mengikut bahasa baku..bersemangat aku ni!!huhu *xley tinggal 2huruf, 2suku kata ni -h dan u..hu hu )

Lagu Sekolah
Dari kecil oh, sekolah berjanjilah aku.
Kasih dan usaha sebilang tahun berlaku.
Bila besar bertanggungjawab, pada desa
Jadi perempuan berguna kepada bangsa.

c/o
Tekun Usaha Jaya.
Itulah cogankata
Dengan penuh semangat majulah kita
Menghadap kebenaran semua
Amalan dengan kejayaan.

Dari kecil dipupuk kesabaran
Dengan penuh yakin kebenaran.
Memimpin kami sepanjang jalan
Kebenaran dimana bangsa berkekalan.

Ulang Chorus

Badge Sekolah
Gambar-gambar di bawah adalah gambar2 dijumpai oleh aku ketika mencari gambar sekolah aku ni..*actually pic2 ni ak mntak dr pakcik google je..dier yg tlg cri kan..mkasih pakcik kuw!!huhu

Fyi: aku punya sekolah ni..bertemakan warna hijau!!so..segala-galanya lah warna hijau!!sampai aku naik muak tengok warna ni dulu..*dulu lorr..skang x lagi coz jarang nmpk dah..pokok2 yg der kt kliling taman umah sewe aku ni pun x sehijau warna tema sekolah aku tu...huhuhah!!yang ni pula junior2 aku..aku kenal muka2 ni semua!huhu..team aku adalah dang anum!!ya!maju biru!!huhu...tapi menurut adik aku si Nadiah tu..dang anum semakin merosot!!isk3!.. *eleh!!dier tu mmg!!sje je nk sakit kn ati ak..bgge giler dier coz team hijau dier-tun kudu tu menang!!aku..walopown dah x sekolah lg kt skolah ni..semangat ak kt team dang anum still x luntuh woo..xpew dang anum!terus kn usaha kowg yer!!huhu

dan seterusnya..gambar terakhir..
di masa aku mencari-cari gambar yang bersesuaian untuk dipost kan di blog aku..aku terjumpa gambar adik saudaraku..*hua3!!popular dier woo..msuk ternet..haha..wanie!!kak qila bgge ngn kmu..haha=P sebenarnya..gambar ni di ambil semasa mereka pergi mengikuti Kem Kepimpinan Pengawas Asrama..!!adik sedara aku ni salah seorang dari pengawas asrama..kalau tak silap aku..wanie ni..penolong exco displin kot! *ak ni pown x pnah jd pengawas asrama..isk3!!yg pernah..dan selalunya..jawatan aku adalah..bendahari aje..huhu..mke ak ni mke kutip wet tau kt asrama n sekolah dulu..haha!!but n'way..ak bgge mnjadi ah-long!!haha

selain daripada itu..aku mempunyai banyak pengalaman manis dan pahit di sekolah ni!antaranya...
  • aku dan rakan-rakan dimarahi oleh warden kami iaitu Cik Emilia binti Md. Diah-Cik Emi kerana kami telah bermain bunga api..dan kami juga tidak dibenarkan untuk pulang ke asrama selepas cuti sekolah seminggu..-ayt kasar nyer..kne b'rambus dr ostel tu lorr..huhu- *actually..mmg klakar r kejadian ni..kinda s***id gek pown der peristiwa ni..huhu..mse tu hampir nk raye-form 5 at dat time..then paz buke pose..kteowg pown men lorr bunga api..kt dataran hostel btul2 dpn bilik warden..-kesengalan ekh?!huhu- tanpe kebenaran warden lak tu..huhu..mse tu kteowg ingt..xde pape lorr kan..stakat men bunga api..bkn pape pown!isk..tp..hal yg kteowg igt mnde yg kecik telah m'nyebabkan warden kteowg marah..dier panggil kteowg woo..then marah lorr!!huhu.. lpaz tu..kteowg pown discuss kt dpn library-kerana telah diberi arahan untuk keluar dr asrama ini oleh warden..seigt aku ayt dier..
    "nanti kowg bungkus baju2 kowg, bawak balik rumah..jangan bilik asrama lagi lpas cuti ni!!kowg ingt kowg dah besar sgt nk tnjuk kat adik2 kowg yg aku bleh men bunga api kt asrama ni..kowg x bleh!!cmtu?!!"
    - lebih kurang macam itu lah..huhu..mse tgh discuss tu..dlm sedih2 tu..kteowg t'gelak gek lorr..kerana memikir kan..bagaimana mau ckp kt parents..ayt member ak..
    "pew kte nk ckp ngn mak bapak kte ni..?!nk ckp yg kte kne kluar asrama coz men bunga api kew?"
    -mse ni r kteowg sme2 t'gelak..cm x logik je..kerna men bunga api kteowg kne buang asrama??isk..tp..tu lah yg terjadi..huhu.. then keputusan yg kteowg ambil ktika itu..adalah..untuk..wat dek je dtg blik kt hostel tu..haha.. sayang woo kteowg kt hostel tu..then xkn nk kuar cmtu je..mmg x patut-tp sbnr nyer xptut gek kteowg men bunga api tnpe k'bnran warden..klu pape jd pd kteowg..dier gek yg kne t kn..jahat nyer kteowg dlu..huhu- ak jahat kew??haha..nakal lorr..ayat yg sesuai..huhu..
tp..Cik Emi tu sbnrnyer sayang kt kteowg..kteowg pown syg woo kt dier..kteowg nyer batch byk tlg dier dlm urus kn asrama..kteowg gek lah yg tlh menaik kan name asrama smpai tahap kebangsaan!!sbb tu..dier pgang jawatan asrama tu smpai batch kteowg kuar dr sekolah-form 5 lorr..huhu..sblum tu dier der kte gek yg dier dah mlaz nk jge kteowg..coz degil+nakal+ske wat hal+antu sgle alam lorr..isk3!!tp..dier ttp lpaz kn batch kteowg..kteowg kuar je dr hostel tu..dier pown ltak jawatan as warden asrama..!!uhuks..sayang Cikgu Emi..mkasih Cikgu tuk sgale pnt lelah Cikgu semasa Cikgu mengajar+menjaga kami!!huhu..

ini semua adalah kenangan yg tidak dapat ku lupakan..and i miss it n'way.. *walaupown aku pnah kate yg zaman ini adalah zaman kegelapan ku..tp sebenarnya..zaman kegelapan ini lah yang membentuk diri aku dan membuat aku lebih mengenali diri aku..zaman ini lah yang telah mengajar aku untuk lebih berani dan berdikari!!aku bangga dengan sekolah dan asrama aku..!Sekolah Menengah(P)Sultan Abu Bakar & Asrama Puteri ku..

2 comments:

miss aween said...

aku pun ex sab gak
tp tak dok hostel
kenangan terindah gk la
wpun setahun stgh je kt stu
sume ckgu kenal aku woooo
kenal aku sbg tukang pomot bahan koperasi n
budak kepoh, budak nakal skola(aiseh.. yeke?)
well,, kinda miss the skul lor..
sem break nnt. aku nk kije stu la

QiLaZ said...

waa...
bley ka??
owg sem break ni nk kije kt ner ekh??